Ruimteakoestiek

Het belang van een goede ruimteakoestiek
Aandacht voor een goede ruimteakoestiek is belangrijk voor het welzijn van de mens. Ruimtes met uitsluitend ‘harde’ materialen reflecteren het geluid. Daardoor blijft het langer ‘hangen’. We spreken dan van een lange nagalmtijd. Werken in galmende ruimtes is erg vermoeiend. Het kan op termijn zelfs leiden tot psychische klachten.

Meting van de nagalmtijd
In bestaande ruimtes zal, met een nagalmmeting, de huidige nagalmtijd worden vastgesteld. Bij een nieuwe ruimte berekenen wij de nagalmtijd aan de hand van de toe te passen materialen. Is de nagalmtijd te lang dan adviseren wij over de aan te brengen absorberende materialen.

Flutterecho’s
Hoewel de nagalmtijd een belangrijke parameter is kunnen er, zelfs in ruimtes waar voldoende absorptiemateriaal aanwezig, is toch vervelende flutterecho’s optreden tussen twee akoestisch harde parallelle wanden. Door de wanden onder een hoek te plaatsen of te bekleden met absorberend materiaal is dit te voorkomen.

Positieve reflecties
Niet iedere reflectie is hinderlijk. In een diepe ruimte worden juist de positieve reflecties via de zijwanden of het plafond gebruikt om de spraakverstaanbaarheid achterin de ruimte te verbeteren. Bij het beoordelen van de ruimteakoestiek betrekken wij dit soort aspecten uiteraard altijd.

Van schoollokaal tot kantine
Ingenieursbureau Spreen kan samen met u de meest doelmatige oplossing bepalen voor bijvoorbeeld (sociale) werkplaatsen, schoollokalen, sportzalen, kantoren en kantines etc.